På tide med en synstest?

Er teksten i boka, eller på tavla uklar? Må du myse på skjermen på jobb? Blir du sliten i hodet eller trøtt på kveldstid?

Mange av disse plagene kan skyldes synet. Derfor anbefaler vi deg å ta en synskontroll for å avdekke de utfordringene/behovene du måtte ha. Vi anbefaler regelmessige kontroller, og med moderne utstyr kan vi følge deg opp slik at du ivaretar øyehelsen din best mulig.

 

Synsundersøkelse av barn

Barn som har begynt på skolen, eller går på skolen bør få sjekket sitt syn, for å ha et best mulig utgangspunkt for læring og konsentrasjon. Vi utfører synskontroller på barn, som oftest fra 5 års alderen og oppover. Da undersøker vi synsstyrke, samsyn, fargesyn, kontrastsyn, dybdesyn, og vi ser på øyebunnen. Alt for å vite om synsfunksjonen er tilfredsstillende i forhold til alder. Synet utvikler seg gradvis og det er viktig å følge opp barnets syn, særlig i tilfeller der foreldre har historikk med nærsynthet, langsynthet eller samsynsproblemer.

Vi ser også at barn, som har problemer med å konsentrere seg på skolen, blir slitne og ikke orker lese lenge, ofte kan ha et problem relatert til synet. Det går da gjerne på lesehastighet, at det kan være vanskelig å treffe riktige linjer i teksten, eller at man må myse for å se klart.

Barn vil ved førstegangsundersøkelse få undersøkt synet som nevnt over med ulike tester. Om vi ser det kan være en potensielt høyere styrke hos barnet enn den vi måler ved første testen, setter vi opp barnet til ny time der vi drypper øynene, med dråper som gjør at linsen ikke fokuserer så mye som den gjør til vanlig. På den måten får vi et godt resultat på styrken uten påvirkning av fokus og anstrengelse. Dette gjør vi oftest på barn mellom 5-15 år.

Om vi ser behov for at barnet bør undersøkes av en øyelege, så henviser vi direkte fra oss.

Ny barnebrilleordning fra 1. august 2022

Fra 1 august 2022 er det blitt en ny ordning der barn under 18 år kan få stønad til briller ved gitte styrker. Det er ulike satser i forhold til forskjellige styrker. Ved undersøkelsen vil vi avdekke og kunne søke om barnet har rett til stønad til briller. Vi får umiddelbart svar på om det blir innvilget stønad eller ikke. Det er viktig å merke seg at det er et tilskudd til briller avhengig av hvor høy synsstyrken er, og ikke en fullstendig dekning av hele brillen. Selve synsundersøkelsen og arbeidet med å slipe glassene til brillen dekkes ikke.

Jobber du med skjerm?

Mange som arbeider ved skjerm opplever å bli slitne i øynene etter lange dager. Å undersøke synet og få innblikk i den enkeltes arbeidssituasjon kan være med å forebygge plager ved tilpasning av arbeidsplassbriller. Disse glassene er spesielt tilpasset for å gi avslappet syn på nære og mellomavstand. I tillegg så har de nyeste glassene mulighet for å kunne leveres med behandlinger som reduserer blått lys fra skjerm. Dette oppleves som behagelig og avslappende ved mange timers jobb foran en dataskjerm.

 

Om det er noe du lurer på, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne med en full gjennomgang av ditt syn.

Du kan bestille time direkte via hjemmesiden eller nå oss på 61330130.